Året 2019 er nu i gang - og med et er det første år af vores valgperiode også gået.
Vi finder derfor anledning til at dele lidt af vores arbejde i Ældre- Sundhedsudvalget med jer - uden jer medlemmer og vælgere, havde vi jo ikke muligheden for at arbejde politisk med området, som har særlig interesse for os.
Egenbetaling på akutstuer:
Lars og jeg har det sidste halve års tid haft fokus på egenbetaling på de kommunale akutstuer i Kalundborg Kommune.
Der er ikke så meget at være glade for i Regeringens Finanslov 2019, men vi er tilfredse med, at det fra 2019 ikke længere bliver lovligt, at opkræve egenbetaling for ophold på akutstuerne - og vi er glade for, at vi tog emnet op og “bed os fast”, selv om både borgmesteren og Peter Jakobsen (DF) udtalte på kommunalbestyrelsesmødet i efteråret, at de ville vente på, at KL (kommunernes landsforening) og regeringen løste problemet for dem.
Dét har regeringen nu gjort - men de sendte ingen penge med!
Forleden dag blev det offentliggjort at Kammeradvokaten har afgjort, at det har været direkte ulovligt, at opkræve denne egenbetaling for kost, tøjvask etc (138 kr/døgn) og at borgerne har krav på at få tilbagebetalt den betalte egenbetaling.
Vi forventer nu at alle kommuner - herunder Kalundborg - nu retter ind, og overholder lovgivningen.
Der må jo være lighed for loven.
PS: dette omhandler alene indlæggelser på akutstuer som forlængelse af en sygehusindlæggelse eller i stedet for en indlæggelse (under sundhedsloven).
Ophold pga boafklaring eller aflastning (under serviceloven) er ikke omfattet af dette.
Ensomhed:
- kan være et alvorligt problem om man er ung eller ældre.
Man kan være særligt udsat når ens ægtefælle/partner bliver syg, og man ikke synes man kan forlade hjemmet. Det kan medføre social isolation.
Ældre der mister en ægtefælle er særlig udsat for både ensomhed og måske depression.
Dét har Lars Kuhre Mortensen og jeg taget op i Ældre- sundhedsudvalget - og det vil vi sætte yderligere fokus på til næste år.
Der er ikke afsat flere penge til området, så indtil videre er det afdækning af hvor omfangsrigt problemet er, og idéer til hvor man kan sætte ind såvel hos borgere der bor på plejecentre og de der stadig bor hjemme.
Gode idéer modtages gerne.
Rekruttering af medarbejdere:
Det er kendt at vi mangler både SSH, SSA og sygeplejersker i vores kommuner.
Vi mangler også ansøgere til vores elevpladser. Horsens Kommune har iværksat et forsøg med at ansætte unge teenagere i fritidsjob, til at snakke og hygge med beboerne på plejecentrene.
Ud over at forbedre livskvaliteten hos de ældre, er formålet også, at (forsøge) at vække interesse for arbejdet hos de unge, så flere vælger uddannelse inden for området, når de når så langt.
Vi vil følge Horsens og har allerede nævnt det i Ældre- Sundhedsudvalget som en mulighed for Kalundborg Kommune også.
Det gode måltid - også ude i hjemmene:
Kalundborg Kommune har i en periode arbejdet målrettet med “det gode måltid” på plejecentrene, for at skabe mere lyst til at spise hos de ældre.
Underernæring hos ældre kan føre til flere sygdomme og dermed til forringet livskvalitet og øgede sundhedsudgifter.
Derfor har det været rigtig fint, at medarbejderne i Kalundborg Kommune har arbejdet systematisk med “det gode måltid” på Plejecentrene, hvor anretning og fællesspisning prioriteres.
Næste tiltag må være at arbejde med “det gode måltid” også ude i hjemmene, så de ældres sundhed bevares bedst muligt - også så længe de bor i eget hjem.
Sundhedsprofilerne i Kalundborg:
Borgerne i Kalundborg har ikke de bedste sundhedsprofiler i Region Sjælland. Vi ligger feks ikke særlig godt hverken på overvægt, alkohol eller rygning.
Den største trussel for borgernes sundhed er dog rygning - og særlig rygning blandt unge. Undersøgelser viser, at 40 unge i Danmark dagligt begynder at ryge.
Dét tal kunne vi godt tænke os at reducere - derfor har Lars og jeg taget det op i Ældre- Sundhedsudvalget for at få fokus på dette.
Det kommer op på et af de første møder i 2019, og vi ser frem til at få sat fokus på området. Som det ser ud lige nu, er det vigtigt at de voksne går foran med et godt eksempel.
Hvis de oplysninger holder i sagsgennemgangen, så vil vi være parate til at søge at alle Kalundborg Kommunes arbejdspladser bliver røgfri - såvel indendørs som udendørs.
Rasmus rykker ud:
10. december var Rasmus Horn Langhoff (MF) i Kalundborg Kommune for at kigge på vores akutte sundhedstilbud.
Vi var først på Sundheds- og Akuthuset i Kalundborg, hvor vi blev vist rundt.
Derefter var vi på akutstuerne på Odinscenteret i Høng og vi sluttede af i Lægehuset i Høng, hvor vi talte med Benjamin Denta.
Der var repræsentation fra den socialdemokratiske S-gruppe ved Gunver Jensen, Sylvester Agbedoglo og Kirsten Rask som ud over kommunalrådsgruppen også repræsenter Region Sjælland. Lars havde desværre ikke mulighed for at deltage, da han måtte passe sit arbejde.
Det var en informativ dag, hvor vi alle fik vigtig viden med hjem og politiske tiltag at arbejde videre med i både Kalundborg Kommune, Region Sjælland og Folketinget - det viser, at
det er vigtigt, at vi kommer rundt i kommunen og hører hvad der rører sig rundt omkring.
Det var hvad vi havde valgt at bringe i vores nyhedsbrev denne gang, om arbejdet i Ældre- Sundhedsudvalget - hvis der er yderligere spørgsmål, er du velkommen til at kontakte én af os, eller os begge.
Til slut vil vi ønske dig og din familie en rigtig godt nytår.
Lars Kure Mortensen Kirsten Rask
lars.mortensen2@kalundborg.dk kirsten.rask@kalundborg.dk
Ingen kommentarer:
Send en kommentar