torsdag den 26. november 2020

Socialdemokratiet sætter fokuseret ind overfor Hepatitis C

Den socialdemokratiske regionsrådsgruppe er tilfredse med, at vi med næste års budget får mulighed for at sætte mere fokuseret ind overfor Hepatitis C

  • til gavn for de smittede
  • for at begrænse yderligere smitte 
  • til gavn for sundheden i Region Sjælland.


Hepatitis C er mest udbredt blandt stofmisbrugere, når der deles “værktøj” som kanyler, sprøjter, snifferør med mere.


Andre sjældnere måder at blive smittet med hepatitis C på er feks. ved tatoveringer med ikke sterilt værktøj, ved piercinger og Fælles brug af barbergrej. Det ses i sjældne tilfælde at hepatis C er seksuelt overført.


Tidligere var behandlingen af Hepatitis C en meget dyr behandling, som let kunne koste op imod 1/2 mio.

Nu er der imidlertid kommet nye og langt billigere behandlinger til, så en behandling (sidste år) kunne fås for ca 35.000 kr, hvilket gør det både muligt og attraktivt at forsøge at få alle smittede opsporet og behandlet, så man helt kan udrydde sygdommen i Danmark - til gavn for den enkelte, som kan få et alvorligt forløb med Hepatitis C, men også til gavn for samfundsøkonomien.


I Region Syddanmark er de nået langt, så måske vi kan kigge dem over skuldrene og få gode idéer der fra.


Èn af udfordringerne i Region Sjælland kan være, at vi mangler Infektionsmedicinere, så det er én af udfordringerne som må vi se på, hvordan vi løser.


Det er vigtigt at så mange som muligt, som måske er smittede, bliver opsporet og tilbudt behandling. 

Her kan det være en god idé, at komme ud til borgerne, dér hvor borgerne er - feks i Rusmiddelcentre, i fængsler, Kirkens Korshær og andre steder.


I Region Syddanmark benytter de en bus til smitteopsporing og de benytter medicin- og Sygeplejestuderende til at opspore, hvorefter selve behandlingen bliver varetaget af professionelle medarbejdere.

Dét kunne måske også være en måde, som Region Sjælland med fordel kunne lære af.


Det vigtige er, at Region Sjælland står for både smitteopsporing og behandling, da det ellers vil være meget forskelligt fra kommune til kommune - og der er slet ingen tvivl om, at den enkelte smittede vil have stor gavn af behandlingen på både kort og på langt sigt - og at også Regionen vil frekventere af behandlingerne.





Ingen kommentarer: