lørdag den 31. juli 2021

Et godt sundhedsvæsen kan godt blive bedre

 Jeg har kæmpe stor respekt for dét arbejde, som der dagligt bliver udført af alle faggrupper i sundhedsvæsenet - såvel på sygehuse som i hjemmeplejen, og jeg véd, at alle hver eneste dag går på arbejde for at yde deres bedste for de patienter/borgere, som har brug for deres hjælp - og heldigvis fungerer rigtig meget, rigtig godt - måske lidt på trods af deres vilkår.


I såvel Region Sjælland som Kalundborg Kommune forsøger vi at strække pengene så langt vi kan, men vi har brug for, at politikerne på Christiansborg sammen med os - indleder et arbejde med at give vores medarbejdere mulighed for, at kunne udføre deres arbejde under ordentlige vilkår, så vi også i fremtiden bliver i stand til at tiltrække og fastholde fagligt dygtige medarbejdere indenfor alle faggrupper - til gavn for de patienter vi har.

Dét skylder vi vores mest sårbare borgere!

Selv et godt sundhedsvæsen kan blive bedre.

Som lokalpolitiker i region og kommune kan jeg ikke blande mig i lønspørgsmålet, fordi vi ikke bare kan give én eller flere faggrupper højere løn, da vi i givet fald ikke vil blive kompenseret for det af regeringen - og det vil i givet fald medvirke til, at der ville blive færre kolleger indenfor området eller skulle spares andre steder, feks på skoler og daginstitutioner etc - dét er ikke gangbart - hvis der skal ændres på lønspørgsmål, skal det komme fra Regering/Folketing.

___________________________________________________________


Jacob Birkler (JC) (filosof, ph.d. i medicinsk etik og tidligere formand for Etisk Råd) har begået denne interessante artikel om dagens sundhedsvæsen som helhed, og i dette tilfælde med sygeplejerskernes og patienternes forhold i særdeleshed.


Artiklen er skrevet af Femina ifm sygeplejerskernes strejke, men den handler i virkeligheden også om sundhedsvæsenet som helhed og hvorfor der er brug for politisk vilje fra Christiansborg og Regeringen til at få fokus på, hvordan vi ønsker vores sundhedsvæsen - for en dag bliver vi selv patient, eller vores børn eller forældre bliver det, og så er det vigtigt at vi/de bliver mødt af den værdighed, anstændighed og i særdeleshed faglighed og medmenneskelighed, som vi ønsker skal gælde i sundhedsvæsenet.


Han rammer spot on på, hvorfor der er brug for øget fokus på, hvordan vi skal drive et moderne sundhedsvæsen, med bla. disse “hotspot”:


“Det indkapsler den praksis, der gælder i dag, hvor indlæggelser i højere grad handler om ”førstehjælp” end om næstehjælp. Her er der skåret ind til benet, så kun den højst nødvendige målbare behandling udføres”


“I Danmark har vi behandlingsgaranti, vi har ikke omsorgsgaranti. Det er meget godt udtryk for, at vi har en praksis, hvor sygeplejerskerne i højere grad skal gå hen til en opgave, mere end at gå hen til et menneske.”


“De (sygeplejerskerne) løber fra tue til tue og slukker brande. Før kunne de tage udgangspunkt i den enkelte patient. Nu er patienten i stedet et tilgangspunkt, de går til med medicin og et dropstativ.”


“Nu skal vi også huske, hvad det her handler om. Det er de situationer, hvor du ikke bare er skidtmads, men hvor livet gør allermest ondt” - med det mener JB, at vi mangler medarbejdere i sundhedsvæsenet, og han anfører at “det handler om agtelsen for deres fag og i særdeleshed en forståelse for deres arbejdsvilkår, som har undergået store forandringer de seneste år.”


https://www.femina.dk/agenda/samfund/han-har-et-spoergsmaal-til-danskerne-har-du-overvejet-du-kan-blive-den-naeste

Ingen kommentarer: