mandag den 23. september 2013

Gør-det-selv i Sundhedsvæsenet



Sundhedsvæsenet skal i højere grad bringes hjem i folks egne stuer


Der er sket meget på sundheds- og sygehusområdet de senere år - meget af det har medført at der er blevet længere at køre, når man som patient skal besøge lægen/specialisten.

Det kan give god mening, at køre hen til speciallægen og tale med ham/hende, eller at få en undersøgelse af en eller anden slags - og det kan da heller ikke undgås i fremtiden.

Men i de situationer, hvor det ikke er strengt nødvendigt at sidde overfor lægen eller deltage i en undersøgelse, kan det være en god idé at "få lægen hjem i stuen", ved hjælp af såkaldt ”telemedicinske løsninger”

Det kan man gøre på flere måder - jeg skal bare nævne nogle af dem her:
Man kan have en såkaldt videokonference med behandleren, hvor begge er tilknyttet en slags telefon med skærm/Computer.

Hjemmesygeplejersken tage billeder af f.eks. sår, som sendes til lægen og via telefon få besked om behandlingen.

Man kan også måle blodtrykket over hele døgnet med apparat som er koblet op til lægen via internettet, så denne kan se hvordan blodtrykket er derhjemme. – og revidere behandlingen,

Det er også muligt at foretage urinprøve-undersøgelser ved at tisse på en strimmel og ved hjælp af en APP til en Smartphone, at "aflæse"/affotografere den, hvor svaret sendes til lægen.

Der er mange patienter der efter blodpropper er i blodfortyndende medicin, og som jævnligt skal have målt blodets evne til at størkne, så lægen kan ordinere den rette medicin - det er også muligt at gøre hjemme, og dermed undgå køreturen til lægen.


Disse eksempler vil gøre det muligt for mange patienter, stadig at kunne passe sit arbejde, samtidig med at de er i behandling for en kronisk lidelse.

Det vil været en stor lettelse for mange ældre, smerteplagede og gangbesværede patienter ikke at skulle ud og køre, hver gang de skal have foretaget en undersøgelse.
Telemedicin vil kunne frigøre nogle af de ca. 622 mio som Region Sjælland bruger på patienttransport - foruden alle de penge som kommunerne bruger på at køre patienterne til f.eks. pratiserende læge.
Penge som sagtens kan bruges til andre behandlinger og/eller at udvikle nye interessante løsninger - til gavn for os alle.

Nu er det jo ikke sådan at jeg mener at alle skal kunne "behandle sig selv" - men dér hvor det giver god mening og dér hvor patient og behandler kan samarbejde om behandlingen, er det en rigtig god idé - alle andre skal have den hjælp som netop de har behov for.

Ingen kommentarer: