mandag den 16. december 2019

Julebrev 2019


 #Spolitik i Kalundborg Kommune og Region Sjælland:



Julen står for døren, som man siger....   og umiddelbart derefter kommer nytåret.
Det giver altid lejlighed til at kigge tilbage på året der er gået, og året der kommer.

Scanning med kontrast på Sundheds- og Akuthuset i Kalundborg:
På grund af ændring af tilstedeværelse af røntgenlæger i Sundheds- og Akuthuset, besluttede ledelsen på Holbæk Sygehus, at det ikke længere skulle være muligt at få foretaget Scanning med kontrast.
Det er ikke i overensstemmelse med hverken regeringens-, regionens- eller kommunens politik, som netop er, at hvor det er er muligt, skal undersøgelse og behandling foretages så nært på borgerne som muligt.
Vi tog kampen op, og det lykkedes heldigvis at få ændret beslutningen, således at der igen er tilstedeværelse af røntgenlæge nogle af dagene i Kalundborg, så der både kan fortages omtalte scanninger og i nogen udstrækning også ultralyd-undersøgelser.

Lægedækning i Kalundborg:
Det er nok ingen hemmelighed, at vi mangler læger i hele Region Sjælland - også praktiserende læger. Det er godt nok Regionen der har forsyningsspligten med at sikre, at alle borgere har mulighed for at blive tilknyttet en praktiserende læge, men det interesserer naturligvis også de kommunale politikere.
Heller ikke hér, er ikke nogen ulempe, at der også er nogen som både deltager i det regionale- og kommunale arbejde, for så kan man påvirke begge veje, og bruge den viden man får, begge steder - til gavn for borgerne.

Det er nu besluttet at den ene, af de 7 Nærklinikker som Region Sjælland har fået Sundhedsministerens tilladelse til at oprette i de lægedækningstruede områder, bliver etableret i netop Kalundborg.
Det glæder jeg mig meget over, for det giver nogle hidtil usete muligheder for at etablere klinikkerne på en ny måde.

Vi véd at nogle yngre læger, har svært ved at se sig selv arbejde i egen praksis, med alt hvad det indebærer af ansvar for regnskaber, hjælpe-personale, investeringer og mange timer på arbejde.
Vi véd at yngre læger også gerne vil have indflydelse på egen arbejdstid og tid til familien.
Vi véd også, at nogle yngre læger gerne vil have muligheden for at afprøve rollen som praktiserende læge, inden de selv investerer i egen klinik - det kan være et både stort og dyrt spring at tage.

Derfor har Regionsrådet besluttet at iværksætte tiltag, som kan medvirke til, at yngre læger bedre kan se sig selv arbejde i bl.a. i.en Nærklinik - og håber på, at interessen bliver så stor, at de fremadrettet måske vil nedsætte sig på almindelige PLO-vilkår som praktiserende læge.

Nærklinikker skal ikke ses som en konkurrent til hverken PLO-lægerne, men som et supplement til gavn for borgerne.
Når der igen er tilstrækkeligt med almindeligt praktiserende læger, er planen at Nærklinikken skal lukkes ned.

I mellemtiden vil vi benytte Nærklinikkerne til at dække et ellers udækket behov for praktiserende læger, og til at afprøve og iværksætte nye måder at arbejde på, som f.eks. at benytte andre faggrupper i arbejdet, så lægen får mere tid til at behandle de “rigtigt syge”.
Man kunne f.eks. tænke sig fysioterapeuter til bevægeapparatssygdomme, sundhedsplejerske til børn, jordemoder til gravide, sygeplejersker til livsstilssygdomme, psykolog til “ondt i levet” etc etc - det er kun fantasien (og gammeldags autorisationer), der sætter grænser - og intet er endnu besluttet.

Det er planen at etableringen af Nærklinikken bliver i 2. halvår af 2020.


Sundhedsprofiler:

Rygning:
Det er ingen hemmelighed, at vi i Kalundborg og i det meste af Region Sjælland, har store udfordringer i forhold til vores sundhed.
Vi vejer for meget, drikker rigeligt og ryger også for meget - det nye er, at andelen af unge rygere stiger - dét vil vi gerne gøre noget ved.

Derfor har vi stillet et forslag som sikkert ikke vinder sympati hos alle borgere - men vi gør det nu alligevel, fordi rygning er årsag til meget sygdom med nedsat livskvalitet til følge, mange indlæggelser og for tidlig død. Faktisk dør der 13.600 af rygerelaterede sygdomme årligt.

Forslaget om at alle kommunens arbejdspladser er i øjeblikket i høring i MED-udvalgene.

Overvægt:
Næste år må vi også se på hvordan vi sikrer at færre børn udvikler overvægt, da forskning viser, at er man én gang blevet for tyk, så bliver det en livslang kamp at holde sig fra overvægt.

Overvægt er imidlertid meget kompliceret, idet der er rigtig mange faktorer som indvirker på vægten - jeg skal her blot nævne: arvelighed, vaner, kost, fysisk aktivitet, hormoner, medicin, tarmflora etc etc

Overvægt har stor indflydelse på barnets liv, bla. på selvværd, indlæring, valg af uddannelse, gennemførelse af uddannelse, succes, udvikling af sygdomme som diabetes, forhøjet blodtryk, hjerte-kar-sygdomme, kræft og mange flere.

Hvordan vi skal gribe det an er endnu ikke besluttet, men for mig som selv har kæmpet med overvægt hele mit liv, er det en vigtig indsats at sørge for bedre tiltag for børn og unge i fremtiden.

HUSK nu at der også skal være plads til julehygge i højtiden 😊


Træning i stedet for operation:
Forskning viser at træning i mange tilfælde virker bedre end operation for feks. knæsmerter, slidt hofte og rygsmerter - og oven i købet uden lige så mange senfølger som operationer giver.

Jeg kan feks. nævne GLA:D-rygtræning, GLA:D-knætræning og GLA:D-hoftetræning som er forskningsbaseret træning som viser at det virker.
Vi har i Region Sjælland ca 280.000 borgere med rygproblemer af større eller mindre grad, og det koster borgernes livskvalitet og det koster sygedagpenge, fravær fra arbejde, lægebesøg, hospitalsindlæggelser, medicin og måske førtidspensioner.

Der er politisk opbakning til, at borgere der får disse lidelser skal gennemgå et træningsforløb inden man iværksætter en operation - og dét giver god mening, fordi de giver færre kar- og nerveskader, færre infektioner, færre senfølger og lige så gode eller bedre resultater.

MEN - for der er et men....   i hvert fald i min optik....    fordi der endnu er egenbetaling for denne træning.
En rygoperation kan koste op til ca 100.000 kr - et træningsforløb koster ca 3.500 kr - hvorfor er det det offentlige gerne vil betale for en operation, men ikke for et træningsforløb?
Og hvem er det så der modtager træningsforløbet? Og hvem har ikke muligheden? Ja, det kan vi jo selv gisne om!!!

Jeg har tænkt at arbejde i såvel kommunalbestyrelsen, i regionsrådet og i Danske Regioners Sundhedsudvalg for at reducere/fjerne denne ulighed - og jeg vil også arbejde med det i Folketinget, ved at tage møder med folketingspolitikerne.

Jeg har allerede et møde sidst i januar med Rasmus Horn Langhoff, som jeg ser meget frem til.



Det var hvad jeg havde valgt at tage med denne gang - du er velkommen til at skrive til mig, hvis der er noget du vil spørge om, have uddybet eller debattere med mig.

Rigtig glædelig jul og godt nytår til dig og din familie




Kirsten Rask (A)

Medlem af kommunalebestyrelsen Kalundborg Kommune 
Medlem af Regionsrådet
Medlem af Danske Regioners Sundhedsudvalg.



Hvis du ikke har en mail, kan du ringe til mig på 2237 6634

Ingen kommentarer: