onsdag den 4. december 2019

Nærklinikkerne er en del af løsningen. Hvad mener Claus Bakke - og V?

Venstres regionsrådsmedlem Claus Bakke (CB) spørger i et indlæg i Folketidende d. 3/12 om, hvad en Nærklinik er? Og om Nærklinikkerne løser lægedækningsproblematikken?

Man kan undre sig over, at han skriver “vi i Venstre ville hellere....” . CB er medlem af Venstres gruppe, som står bag Region Sjællands Budget 2020, hvor Nærklinikkerne indgår.
Så hvad mener CB egentlig?  Står han som en del af Venstre stadig bag Budget 2020?

Trods mange forskellige tiltag for at sikre, at alle borgere har en praktiserende læge, har flere og flere borgere udsigt til potientielt at blive ”lægeløse”

Vi véd at nogle yngre læger, har svært ved at se sig selv arbejde i egen praksis, med alt hvad det indebærer af ansvar for regnskaber, hjælpe-personale, investeringer og mange timer på arbejde.
Vi véd at yngre læger også gerne vil have indflydelse på egen arbejdstid og tid til familien.
Vi véd også, at nogle yngre læger gerne vil have muligheden for at afprøve rollen som praktiserende læge, inden de selv investerer i egen klinik - det kan være et både stort og dyrt spring at tage.

Derfor har Regionsrådet besluttet at iværksætte tiltag, som kan medvirke til, at yngre læger bedre kan se sig selv arbejde i bl.a. i.en Nærklinik - og håber på, at interessen bliver så stor, at de fremadrettet måske vil nedsætte sig på almindelige PLO-vilkår som praktiserende læge.

Nærklinikker skal ikke ses som en konkurrent til hverken PLO-lægerne eller Nordic Medicare, men som et supplement til gavn for borgerne - i første omgang i Nakskov-området, som er ét af regionens mest lægedækningstruede områder.
Når der igen er tilstrækkeligt med almindeligt praktiserende læger, sigtet, at Nærklinikken skal lukkes ned.

I mellemtiden vil vi benytte Nærklinikkerne til at dække et ellers udækket behov for praktiserende læger, og til at afprøve og iværksætte nye måder at arbejde på. CB nævner selv både tyske og franske eksempler. I Skåne, har har man også interessante tiltag som f.eks. at benytte andre faggrupper i arbejdet, så lægen får mere tid til at behandle de “rigtigt syge”.
Man kunne f.eks. tænke sig fysioterapeuter til bevægeapparatssygdomme, sundhedsplejerske til børn, jordemoder til gravide, sygeplejersker til livsstilssygdomme etc etc - det er kun fantasien (og gammeldags autorisationer), der sætter grænser - og intet er endnu besluttet.

Den socialdemokratiske regionsrådsgruppe ser frem til at sætte Nærklinikkerne “i søen” - Regionsrådet  har netop vedtaget, at det i 2020 først bliver i Nakskov og senere på året i Kalundborg.

Kirsten Rask
Den Socialdemokratiske Regionsrådsgruppe

Udvalget for De Nære Sundhedsvæsen😅

Ingen kommentarer: